Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Een op de vijf LHBT'ers (lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders) heeft wel eens LHBT-gerelateerd geweld meegemaakt, maar hooguit tien procent van deze groep is bereid daarvan aangifte te doen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met het COC Amsterdam, Roze in Blauw en de Politieacademie.

Redenen die genoemd worden om geen aangifte te doen, zijn:

  • Het incident wordt gezien als niet serieus genoeg om aangifte te doen
  • De verwachting dat de politie het incident niet serieus neemt
  • Gevoelens van schaamte
  • Angst dat de daders uitvinden wie aangifte heeft gedaan

Verder werd gevonden dat het vertrouwen in de politie onder de deelnemers van het onderzoek hoog is, en het vertrouwen in Roze in Blauw nog hoger. Wat betreft communicatie; hier valt volgens de deelnemers nog veel winst te behalen. Uit de resultaten blijkt dat een goede communicatie van de politie leidt tot meer aangiftebereidheid, maar alleen als een goede communicatie ook leidt tot meer vertrouwen in de politie. 

Presentatie tijdens 'Proud to be your friend'

De onderzoekers presenteerden de resultaten van hun onderzoek tijdens de conferentie 'Proud to be your friend' in augustus in Amsterdam, waar LHBT-politie-agenten uit 26 landen bij elkaar kwamen. Tijdens de conferentie spraken onder meer Randy W. Berry (Amerikaans consul-generaal in Nederland, als 'special gezant' belast met de verbetering van de positie van seksuele minderheden) en mensenrechtenactivist en oud-politicus Boris Dittrich. 

Via onderstaande link vind je de samenvatting van het onderzoek. Binnenkort volgt het volledige rapport.